Pastaiga gar Mārupītes ieteku Āgenskalna līcī

Mārupīte ietek Daugavā Āgenskalna līcī, pirms tam metot lokus Rīgas Pārdaugavas puses parkos. Pastaigām varam izvēlēties veselus trīs parkus ar celiņiem. Šoreiz sāksim ar nelielu skvēru pie Vanšu tilta. Varu to ieteikt savrupības cienītājiem, šeit vienmēr atradīsiet brīvu soliņu ar skatu uz Vecpilsētu. Transporta plūsma un riteņbraucēji pabrauc garām vērā ņemamā atstatumā - pāri tiltam. Jauka atelpa te izdosies jebkurā gadalaikā. Skvēriņš mazs un patīkams.

Foto: Zanda Milzarāja

Foto: Zanda Milzarāja


Ja sākam pastaigu no ietekas, ievērības cienīga ir Jahtkluba ēka Āgenskalna līča krastā. Pie Swedbankas administratīvās ēkas noejam pa plašām granīta kāpnēm līdz Āgenskalna līča ūdeņiem, varam kādu brīdi priecāties par skaisto Vecrīgas panorāmu, kas paveras pāri Daugavai, un tad paveramies pa labi, uz Pādaugavas pusi. Te, koku ieskauta un skatiem paslēpusies, no šī skata labi aplūkojama skaista celtne. Vai zinājāt, ko varat līča krastā ieraudzīt?

Pēc wikipēdijā esošām ziņām pēc arhitekta Vilhelma Neimaņa projekta uzbūvētā Rīgas jahtkluba ēka tapusi 1898.-1899. gados. Celtne interesanta ne vien ar tornīti un pildrežģu imitāciju fasādē, bet arī ar būvapjomu. No krasta puses ēkai ir 3 stāvi, no krasta puses - 2. Starp citu, ja pastaigāsiet pa Āgenskalnu un vērīgi ielūkosieties pagalmos, pamanīsiet, ka arī vairākiem īres namiem ielas un pagalma pusē ir atšķirīgs stāvu skaits, izmantojot reljefu, - mājas celtas kāpās.

 Papriecājušies par skaisto skatu, dodamies tālāk uz Pārdaugavas pusi gar ielu, paralēli Āgenskalna līcim. Pie regulējamā krustojuma šķersojam ielu. Pa labi paliek izdemolēta reiz ļoti skaista jūgendstila māja. Grausts tur ir jau vairākus gadus. Žēl.

Nu esam iznākuši pie Daugavgrīvas ielas un Aleksandra Grīna bulvāra krustojuma. Griezīsimies pa kreisi parkā. Vecākās paaudzes rīdzinieki zin stāstīt, ka te, gar Mārupītes krastiem, izsenis bijusi purvaina vieta. Tas pasargājis tagadējo parku no apbūvēšanas. Piecstāvu blokmājas palikušas A. Grīna bulvāra otrā pusē, nav riskēts tādas būvēt purvainajā Mārupītes krastā. Parks visai plašs - ar ģājēju celiņiem un soliņiem. Pārejam pāri Slokas ielai, te ir vārāk iekopts, vairāk arī gājēju un riteņbraucēju, daudz suņu un bērnu.

Ja būsiet te pavasarī, varēsiet priecāties par krāšņi ziedošajām sakurām. Tāpēc vien ir vērts atnākt!


Foto: Zanda Milzarāja


Parkā ir kopti stādījumi, bērnu rotaļu laukums. Tuvumā atrodas viesnīca Maritim, satapsiet arī kādus tūristus, kas gar Slokas ielu dodas kājām uz Vecrīgu.

Ziemā, kad tikko uzsnidzis un vēl nenokusis sniegs guļ uz koku zariem, tramvajs pa Slokas ielu izbrauc cauri ziemas pasakai. Tieši ziemā visskaistāk izskatās Mārupītes krastos augošie vītoli. Tos labāk apskatīt no Uzvaras bulvāra puses.
Vai zinājāt, ka brīvdabas estrādēdē Uzvaras parkā notikuši 1938. gada Visparējie latviešu Dziesmu svētku koncerti, ka šeit Latvijas brīvvalsts laikā bijis plānots celt Dziesmu svētku brīvdabas estrādi? Un, ka Uzvaras vārds parkam ticis par godu uzvarai pār bermontiešiem?

Foto: Zanda Milzarāja


Vītoli. Zanda Milzarāja. Tempera, kartons.





Komentāri

Populāras ziņas