Arhitektūras terminu vārdnīca ar bildēm

Lai būtu vieglāk lasīt, un uzmanība nekavētos pie svešvārdiem, te skaidrojums un bilde - kāds tas arhitektūras elements izskatās. Te


SKAIDROJOŠĀ VĀRDNĪCA


AILA - logu vai durvju atvērums sienā.
Var būt arī dekoratīvs padziļinājums, kā redzam Āgenskalna tirgus fasādē.

ATIKA - virs jumta dzegas esoša sienas daļa. Ļoti bieži redzama eklektikas arhitektūrā. Vieta, kurā mēdz norādīt mājas celšanas gadu, likt dekoratīvus rotājumus, bet var būt arī dekoratīvi logi. Te Nometņu ielas īresnams.

BALUSTRĀDE - balustru rinda ar margu. Var nožogot balkonu vai jumta malu, var būt dekoratīva. Īres nams Tempļa ielā ar dekoratīvu balustrādi.

BALUSTRS - balustrādes elements. Visbiežāk kolonnas veidā.

CILNIS - uz fasādes vai pieminekļa novietots tēlniecības darbs, kurā dekors ir nedaudz izcelts virs plaknes. 

DENTIKULI - 19. gs. beigu un 20. gs. sākuma ķieģeļu namu arhitektūrā bieži izmantots dekoratīvs elements - no ķieģeļiem veidota izvirzītu zobiņu rinda. Rūpnīcu korpusos un sabiedriskajās celtnēs to var redzēt biežāk kā īresnamu fasādēs.

DORISKAIS ORDERIS - masīvais, smagnējais tā teikt vīrišķais orderis. Kolonna ar seklām paralēlām rievām - kanelūrām, kapitelis ar vienkāršu vainagojumu, frīzes joslā - dekoratīvi līnijvaida elementi novietoti pārmaiņus ar cilņiem.

DZEGA - atdala jumta daļu no sienas daļas. Klasiskās orderu arhitektūras daļa, bieži rotāta ar dekoratīviem elementiem.

ERKERIS - izvirzījums fasādē, bieži vien zem tornīša. Veido pārkari pāri ārpus mājas apjoma, nesniedzas līdz zemei. 
Ļoti labs piemērs erkerim ir īresnams Slokas ielā 29, kas celts neorenesanses stilā ar ietekmi no piļu arhitektūras. jāteic gan, ka viduslaiku pilīs un namos erkeros mēdza ievietot tualetes aizpavisam praktiskiem apsvērumiem.

JONISKAIS ORDERIS - sievišķais, slaidais, vieglais. Kolona ar pamatiņu, dziļām paralēlām rievām, kolonnas vainagojošā daļā - volūta. Bareljefu joslas ar vienlaidus dekoru.

KORINTISKAIS ORDERIS - viegls un izsmalcināts, kā joniskais, tikai kolonnu vainagojošā daļa - kapitelis rotāts ar akanta lapām.

LODŽIJA - ir ne tikai daudztāvu namu elements, tā sastopama arī gadsimtu senās īresmājās. Varētu teikt - balkons virs kura turpinās mājas siena.

MANSARDS - izbūve jumta daļā. 

MASKARONS - cilnis, kas atveido galvu - cilvēka, dzīvnieka vai kāda tēla. Bieži redzams jūgendstila īresnamu fasādēs. Tēli bieži vien ir emocionāli un nebūt ne vienmēr draudzīgi.

PILASTRS - dekoratīvs fasādes elements ar stilizētām kolonnām.

PILDREŽĢIS - būvniecības veids, kad koka karkass tiek aizpildīts ar ķieģeļiem. Tāds daudz redzams viduslaiku pilsētās, tuvāk mūsdienām pildrežģis jeb FAHVERHS biežāk ir dekoratīvs fasādes elements. Bet te - Ernestīnes ielā 32, tomēr izskatās īsts.

PORTĀLS - ieejas daļa mājā, kas sevišķi izcelta fasādē ar dekoratīviem elementiem, var būt izvirzīta.

PORTIKS - ieejas daļa ar kolonnām, izvirzīta uz priekšu no mājas sienas un ar divslīpu jumtiņu. Tādus redzēsim vecajām muižu ēkām.

RIZALĪTS - no ēkas sienas uz priekšu izvirzīta daļa visā būvapjoma augstumā.

RUSTS - kaltu akmeņu apdare vai akmeņu apdares imitācija. Visbiežāk redzēsim nacionālā romantisma celtnēs.

SANDRIKS - dekoratīvs elements virs logu ailēm - parasti fasādes pusē. Koka arhitektūrā bieži izmantots.




Komentāri

Populāras ziņas